Scleroterápia

Injekciós kezelés

   Ez az eljárás sem az újabb idők találmánya, csak hazánkban él most egy késői másodvirágzást. Alapelve az, hogy gyógyszert juttatunk a véna lumenébe, amely az intimát károsítja. Ezután a szemben lévő érfalak egymással össze tudnak tapadni, össze tudnak hegesedni. Ezen összetapadáshoz külső szorító erőre is szükség van, ezért a végtagot a kezelés ideje alatt pólyázzuk.

Injekciós kezelés

   Ez az eljárás sem az újabb idők találmánya, csak hazánkban él most egy késői másodvirágzást. Alapelve az, hogy gyógyszert juttatunk a véna lumenébe, amely az intimát károsítja. Ezután a szemben lévő érfalak egymással össze tudnak tapadni, össze tudnak hegesedni. Ezen összetapadáshoz külső szorító erőre is szükség van, ezért a végtagot a kezelés ideje alatt pólyázzuk. A magas intraluminalis nyomás viszont ellene hat ennek, szét akarja feszíteni az eret, ezért ilyen esetekben sikertelen lesz a kezelés. Tehát nagy, vaskos vénák, saphena törzsek, postthrombotikus erek esetében nem lesz sikeres a kezelés. Ez a kezelési mód elsősorban az intracutan venectásiák, a reticularis és oldalág varixok és a perforans vénák kezelésére alkalmazható. Tapasztalatunk szerint a perforans erek esetében nagyobb a recidíva gyakorisága mint a többi érforma alkalmával. Szintén gyakori a recidíva az intracutan venectasiák esetében. Ezek eredete pontosan nem tisztázott, az alkalmazott kezelés éppen ezért csak a látható elváltozásokat tünteti el, az okot nem szünteti meg, ezért lehet recidívával számolni. A leghálásabbak az oldalág és a reticularis varixok.
    Sokáig tartotta magát az a tévhit, hogy ez a kezelési mód mélyvénás trombózist okoz. Ez a vélemény persze nem nélkülözött minden alapot, azonban a ma alkalmazott gyógyszerek és metodikák mellett ez a szövődmény már nem fordul elő. Eddigi, mintegy 70.000 injekció beadásán alapuló tapasztalatunk szerint a kellő óvatossággal végzett kezelések nem okoznak szövődményt.

    Úgy tűnik, hogy a varicositas eltüntetésének, tehát nemcsak a panaszok, hanem az esztétikai igények kielégítésének céljából mindkét módszert célszerű alkalmazni, így tudunk minden varicositas típust a legkisebb beavatkozással, a legkevesebb kellemetlenséggel orvosolni.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük