Műtét

    Az alsó végtagi varicositas legszemléletesebb, legeredményesebb és leginvazívabb kezelési módja. Mai szemléletünk kialakításában döntő szerepe volt Trendelenburgnak, aki több mint 100 éve, 1890-ben írta le a róla elnevezett műtétet. Ezzel új szemléletet hozott a varicositas kezelésébe, felhívta a figyelmet arra, hogy nemcsak a látható cruralis varixokat kell eltávolítani, hanem a varicosus erektől mentes lágyékhajlatban is műtétet kell végezni.

    Az alsó végtagi varicositas legszemléletesebb, legeredményesebb és leginvazívabb kezelési módja. Mai szemléletünk kialakításában döntő szerepe volt Trendelenburgnak, aki több mint 100 éve, 1890-ben írta le a róla elnevezett műtétet. Ezzel új szemléletet hozott a varicositas kezelésébe, felhívta a figyelmet arra, hogy nemcsak a látható cruralis varixokat kell eltávolítani, hanem a varicosus erektől mentes lágyékhajlatban is műtétet kell végezni. Felismerte, hogy a saphena törzsvéna varicositas innen telődik, ezért ennek megszakítása indokolt. Az elgondolás a mai napig megállta helyét, kifogásolni való csak a végrehajtás módjában volt. Kiderült ugyanis, hogy nemcsak a saphena törzset, hanem az oldalágakat is meg kell szakítani. Ennek elhagyása korai, egy-két éven belüli, és nagymértékű, az eredetihez hasonló recidíva fellépéséhez vezet. A fenti elvek következetes végrehajtását crossectomiának hívjuk, ezután nincs korai recidíva, sőt több mint 95 %-ban egyáltalán nincs kiújulás. Ez a technikai módosítás nehezen terjedt el az egész világon, így hazánkban is, csaknem egy újabb évszázad kellett hozzá, sőt ritkán még ma is találkozunk a helytelenül végzett operáció következményeivel.

    A crossectomia csak egy része a varix műtétnek, de a legfontosabb része. Azért tartottuk indokoltnak ilyen részletes leírását, hogy a módszerben kialakított változtatás jelentőségét bemutathassuk, eloszlatva azt a tévhitet, hogy az operáció után a varicositás törvényszerűen recidivál .

    Hasonlóan fontos a saphena parva beömlésének pontos megkeresése és megszakítása, indokolt esetekben. Az említett törzsvéna varicositásokban nincs alternativája a műtétnek.

    A beavatkozás során természetesen eltávolításra kerülnek a látható véna tágulatok az oldalágak. Ennek módszerében is lényeges változások voltak az utóbbi évtizedekben. Ma már nem vágjuk végig azokat a bőrterületeket, ahol a visszér húzódik, hanem kis, néhány milliméteres szúró metszésekből “varázsoljuk ki” az ereket. Ezzel esztétikailag is megfelelő eredményt tudunk elérni. Ismert és jól bevált eszköz a stripper, amellyel a boka és a lágyékhajlat között a saphena magna végig eltávolítható, és a parva ugyanúgy, sőt bármelyik szondázható egyenes eret is, ki lehet venni segítségével. Ennek az eszköznek előnye hogy az útjába eső több perforanst is megszakít. További műszerek még a horgolótű és a Smetana-féle fogazott kés, amelyek szintén megszakítják a perforans vénákat és esztétikai igénnyel, kis metszésekből távolítják el a felesleges varixokat.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük