Érdekességek

A vénák mint érprotézisek

Mindnyájan tudjuk, hogy egyes vénaszakaszokat mint érprotézist használunk fel coronaria és végtagmentő műtétek alkalmával. Joggal merül fel a kérdés, hogy szabad-e kivenni az ilyen értékes tartalék ereket. A válasz egyszerű: a tönkrement túltágult erek nem alkalmasak már protézis céljára. A fontos az, hogy a meglévő épeket megóvjuk. A varicositástól mentes szakaszokat megtartva végezzük a műtétet. Vannak kísérletek az enyhén, tubulárisan tágult vénaszakaszok állapotának javítására, ill. konzerválására is.

A visszérgyulladás kezelése

Állíthatjuk, hogy a visszérgyulladásos beteg kezelése attól függ, hogy melyik rendelőbe kopogtat be. A belgyógyász antibiotikumot és alvadásgátlót rendel, a bőrgyógyász gyulladásgátló kenőcsöket ad, a sebész radikális varicectomiát végez, a természetgyógyász piócákat tesz rá. Melyik a legjobb? Gyakorlatunkban egy további beavatkozás vált be a legjobban. A gyulladt, coagulumot tartalmazó eret, local anaesthesiában – vagy ha már enyhébb az érzékenység akkor enélkül – incindáljuk és az alvadékot exprimáljuk. Ezután fáslit helyezünk rá és járatjuk a beteget, felszólítjuk bő folyadék fogyasztásra. A gyulladás gyors megszűnésén túl még a varicositas végleges gyógyulására is számíthatunk.

Megbeszélés

Zárszóként annyit érdemes megjegyezni, hogy a visszerek ritkán okoznak életveszélyes állapotokat, ill. szövődményeket, de az életminőséget rontják. A mai kor embere erre nagy hangsúlyt helyez, a betegségek megelőzése és gyógyítása tehát a varicositas terápiája a korszerű orvoslás mindennapos, fontos feladata.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük