Dr Vallus GaborAz alsó végtagi primer és secunder varicositások kezelési taktikája

Dr.Vallus Gábor PhD. Érsebész Főorvos
MH Egészségügyi Központi, Szív-ér-mellkassebészeti osztály Érsebészeti részlegvezető – Budapest.

Az alsó végtagi varicositas több, egymást segítő és kiegészítő kezelés alkalmazásából áll. A műtéti eltávolítással rendszerint végleg orvosolni tudjuk a betegséget. A manapság végzett operációk a recidíva vonatkozásában jobbak mint a korábbi beavatkozások és az esztétikai igényeket is jobban figyelembe veszik. Gyógyszerrel és technikával alkalmazva teljesen veszélytelen. Azok a visszértípusok, amelyekben kisebb a vénás nyomás, kevésbé tágak az erek, legjobban ezzel a metódussal kezelhetők. A kompressziós kezelés több ezer éve a legfontosabb pillére és kiegészítője a visszérkezelésnek. Fontos a visszértágulatok  megelőzésében és a visszértágulatok szövődményeinek megelőzésében. A modern, hatékony, tartós és esztétikus kompressziós eszközök lehetővé teszik ezek szélesebb körű elterjedését. A különböző gyógyszerek még elmaradnak a várakozástól, de szükség van rájuk, mert enyhíteni tudják a visszerek okozta panaszokat. Fontos felhívni a figyelmet a visszérre hajlamos betegek életmódjának megfelelő alakítására, amellyel a rosszabbodást és a kiújulást megelőzhetjük. Nehéz problémát jelent a terhesség alatti varicositas kezelése, célszerű ezért a bajt megelőzni, és a graviditás előtt megoldani a már ismert visszér tágulatokat. A visszerek ismert érprotézisek, amelyek életet vagy végtagot menthetnek, könnyelmű feláldozásuk helytelen, de a túltágult erek alkalmatlanok protézis céljára. A nagyvonalú műtéteket kerüljük, még az egészséges véna főtörzseket is inkább igyekszünk megóvni, esetleges későbbi bypass céljára. Mindezek figyelembe vételével a visszerek ritkán okoznak életet veszélyeztető helyzeteket, betegségeik elsősorban az életminőséget rontják. A modern ember jogos igénye, hogy teljes, panaszmentes életet élhessen, ezért a visszerek okozta kellemetlenségek rendezése nagyobb hangsúlyt kapott.

A gyakorlat számára fontos tudni, hogy szinte mindegyik betegnél lehet találni valamilyen kezelési módot a visszerek orvoslására. Még a leginvazívabb beavatkozást, a műtétet is rendszerint akkor kérik a betegek, ha nálunk az valóban elvégezhető. A beavatkozások indikációját az alábbiak képezik:

•    ha a betegnek szövődménye van, akkor indokolt a kezelése,
•    ha olyan típusú varicositása van, amely szövődményeket okozhat, pl. törzsvéna vagy súlyos perforans véna varicositas, stb.,
•    ha a betegnek panaszt okoz a varicositása (fájdalom, nehéz láb érzés, láb fáradékonyság),
•    ha esztétikai ok miatt kéri a beteg a kezelést.

Tudnunk kell, hogy még a műtét is alig terheli meg a beteget, az egyéb beavatkozásokról nem is beszélve. A szövődmények rendkívül ritkák és enyhék. Még egy gyakorlati szempont: akinek csak a varicositas miatti esztétikai problémák jelentenek gondot, biztosan nincs súlyosabb betegsége.

A varicositas kezelési módjai az alábbiak lehetnek
•    műtét,
•    scleroterápia,
•    kompressziós kezelés,
•    gyógyszeres kezelés (szisztémás és localis).

Ahhoz, hogy el tudjunk igazodni a különböző varicositas típusok között, célszerű osztályozni azokat. Ennek alapján puszta rátekintéssel megállapíthatjuk milyen kezelési módot célszerű választani.